Chisinau's charm offensive

Модераторы: Neoxygen, gloom, MegaMax

Ответить
Аватара пользователя
Skip
Юзер
Сообщения: 66
Зарегистрирован: Чт мар 29, 2007 13:33
Откуда: Moldova, Chisinau
Контактная информация:

Chisinau's charm offensive

Сообщение Skip »

The Economist: Ofensiva Chișinăului cuceritor - Moldova, cea mai săracă țară din Europa, caută prieteni în Vest
Изображение
"Puțini oameni au auzit de Moldova – dar dacă au auzit, au aflat despre ea doar din perspective negative. Un conflict înghețat cu separatiștii din Transnistria, teritoriu aflat sub patronajul Rusiei, a paralizat țara încă din 1992. Un an în urmă, alegerile falsificate au dus la dezordini în masă, urmată de sute de arestări cu bătăi și presupuse violuri. În urma acestor evenimente au decedat trei persoane. Acțiunile ulterioare au dus la noi alegeri, în urma cărora s-a format o coaliție de guvernamânt pro-Vest șubredă". Așa începe un articol publicat ieri, 31 martie, de către prestigioasa publicație britanică, The Economist.

Potrivit autorilor, noua putere de la Chișinău a dezghețat relația cu România și a lansat o ofensivă cuceritore spre vest. În urma unei întâlniri a Donatorilor externi, oficialii moldoveni au obținut 1.9 mlrd € (2.6 mlrd.$), jumate grant, jumate credit cu dobândă. China a promis un credit de 1 mlrd.$ pentru a îmbunătăți infrastructura. FMI au aprobat politicile economice prezentate de către noua guvernare: după o scădere a PIB-ului cu 8.5% în 2009, în 2010 acesta se pare că va crește cu 1.5%. "Totuși, Republica Moldova va rămâne cea mai săracă țară din Europa. Sute de mii de cătațeni moldoveni lucrează peste hotarele țării, majoritatea ilegal. Remitențele lor mențin țara pe linia de plutire", se mai precizează în articolul publicat ieri.

"Cei din exterior sesizează mai mult schimbările din Moldova, decât cetățenii de rând. Frâna dezvoltării este deficitul bugetar din 2009 de peste 8%. Deficitul a dus spre creşterea costurilor pentru încălzire, care au afectat sectorul public. După eșuările repetate de alege șeful statului și a certurilor iscate în urma acestor încercări irosite, Parlamentul este blocat. Eșec, spune Constituția. Asta însemnă noi alegeri generale", mai scrie The Economist.

Potrivit autorilor, cel mai important pentru alegătorii din Moldova rămâne totuși deschiderea spre libera circulație în Europa. "Dorința a devenit mai arzătoare după ce România a intrat în Uniunea Europeană în 2007. Românii au promis un regim de mic trafic special la frontieră pentru moldovenii care trăiesc la 30 km de la hotarul cu România. Însă, Romănia dorește să adere în anul viitor și la zona Schengen, atunci când românii vor putea călători fără pașapoarte. Acest lucru va îngreuna soarta moldovenilor. Ținta de a călători în Europa fără vize devine tot mai îndepărtată", amintește publicația economică.

"Pentru a schimba opiiniile celor din vest, trebuie să se împlimenteze mai multe reforme, nu doar să se vorbească despre ele. Oficialii vorbesc entuziasmați de Georgia și Estonia, pe care le i-au drept exemple. Un semn de bune intenții ar fi liberalizarea în domeniul aviației, prin permiterea altor companii aeriene să facă curse spre Chișinău. Acestă reformă ar fi populară în rândul pasagerilor, dar o noutate proastă pentru Compania de stat, Air Moldova. Cea mai mare schimbare s-a produs în domeniul presei. În timpul regimului anterior, presa nu avea acces liber la informație. Acum însă, două posturi de televiziune au fost lansate. Televiziunea română se va întoarce în curând pe micile ecrane de la Chișinău. Dar, reformele în statul corupt, de stil sovietic, durează. Acțiunile oficialilor din timpul revoltelor de anul trecut au fost investigate și s-au făcut unele suspendări din funcții. Dar, până acum nu există nici o pistă veridică a ceea ce sa întâmplat cu adevărat", conchide autorul publicației engleze.
Sursa: UNIMEDIA cu referire la The Economist
Ответить

Вернуться в «Политика»